lauantai 7. syyskuuta 2019

Niin lähellä, niin kaukana

Hyvät lukijat!

Loppukesä Sendaissa, eli viiden viikon mittainen reissuni Japaniin on päättymässä. Parin päivän kuluttua astun jälleen synnyinmaan kamaralle. Sitä ennen nautiskelen vielä ystäväni K:n kanssa viimeisestä päivästäni Japanissa. Haluan jälleen kiittää kaikkia tämän blogini lukijoita, kun vielä kerran tulitte mukaani matkalle Sendaihin! Tapani mukaan laitan vielä parinkymmenen kuvan sekalaisen erän sieltä sun täältä. Suurin osa kuvista liittyy ruokaan, koska nähtävyyksiä on jo käsitelty niin paljon aiemmissa kirjoituksissa. Tässäpä siis:

Toohokun yliopistolla on useita hienoja kampuksia. Tämä kuva on otettu Aobayaman kampukselta, joka on todella suuri, hoidetun ja todella viihtyisän näköinen. Kampuksella sijaitsee mm. suomalaisittain eksoottinen osasto: luonnonkatastrofitutkimuksen laitos! Japanilaiset kieltämättä kyllä tarvitsevatkin sellaista, mannerlaattojen risteyskohdassa kun asuvat.

Yksi suosikkilounaspaikoistani Sendaissa on Manji, jossa saa oikein ison ja rasvaisen kulhollisen ramenia. Sipulissa ja valkosipulissa ei pihtailla. Manji on pikkuruinen ravintola, jossa iloinen kokki tekee elämäntyötään rasvaisten patojen keskellä. Arvostan häntä ja ruokaansa erittäin korkealle.

Tämä yli puoli metriä korkea tekele on erään iltaravintolan erikoisuus. Se koostuu vihannestakiaisen juurista, jotka siivutellaan ja kypsytetään. Ilmeisesti jonkin tärkkelyksen ansiosta ne liimautuvat kiinni toisiinsa, jolloin niistä voi leikata palasia. Syödessä se on kuin haurasta näkkileipää. Mukavaa naposteltavaa illanvietossa, kuten sipsit.

Pitihän siellä kerran käydä, nimittäin kakkubuffetissa! Sendaissa on näitä kahviloita kaksikin. Hintaan 14 euroa saat syödä kahden tunnin aikana niin paljon kakkuja, muffinseja, torttuja, hyytelöä kuin muutakin niin paljon kuin napa vetää!

Samaisessa kakkubuffetissa oli hieno suklaalähde, johon sai dipata esim. vaahtokarkkeja tai sipsejä. Tai ottaa kauhalla kuppiin ja viedä pöytään. Lurps!

Perinteiset soba-nuudelit valmistetaan tattarista, mutta melko harvassa paikassa saa enää aitoja käsintehtyjä, 100% tattarista tehtyjä nuudeleita. Nyt on niitäkin maistettu ja suosittelen. Takana tempuraa, eli japanilaisittain friteerattuja vihanneksia ja katkarapuja. Pienessä kannussa on soijakastiketta, johon tempuraa ja nuudeleita dipataan.

Olimme pomon perheen ja K:n kanssa baseball-ottelussa kannustamassa paikallista Rakuten Eagles -joukkuetta. Tiukan taiston vei vierasjoukkue Lotte Marines luvuin 4-5. Pesäpallo on suurimman osan ajasta tylsää, sillä vain harva pelaaja osuu palloon ja saa juoksuja aikaan. Toisaalta hyviä lyöntejä on hieno katsoa. Itse kuitenkin nautin otteluissa käymisestä, sillä ne ovat paljon muutakin kuin vain se mitä kentällä tapahtuu. Kyse on valtavasta showsta: kolmekymmentätuhatta ihmistä, ilotulituksia, värivalojen loistetta, kannustushuutoja ja lukuisia ruokakojuja. Baseball-ottelu on aina mahtava kokemus!

Erään pienen perinteisen sushiravintolan asiakaspaikkoja. Vanhaan tyyliin istutaan tyynyillä matalien pöytien äärellä. Moderni televisio tosin hieman rikkoo idylliä.

Pehmisjäätelöä myydään myös pusseissa, josta sen voi hetken sulattelun jälkeen imeä. Kätevää, kun ei tule sotkettua.

Kauniit perinteiset paperilyhdyt luovat tunnelmaa. Japanilaiset rakastavat koristelua ja paperitaidetta.

Tältä näyttää viiden tähden sushiravintolan annos: edessäni on valikoima useita erilaisia nigirejä ja makirullia. Pienemmissä astioissa on salaattia, tomaattilohkoja, soijakastiketta, tahmapuuroa, munakasta ja sieni-misokeittoa. Mukissa tietty vihreää teetä. Vanha isäntämme taikoi sushit kolmenkymmenen vuoden kokemuksella omin kätösin.

Japanilainen paremman luokan kerrostalo. Näissä on omat talonmiehet ja kulunvalvonta. Halvoissa kerrostaloissa sen sijaan kaikki on rujompaa eikä mm. kulunvalvontaa taloyhtiön puolesta ole.

Saisiko olla voimakkaasti maustettua kalmaria?

Sendaissa Aoba-kadulla sijaitsevan kahvila Velocen juustokakkuja.

Kuvaa Tokyo Government Metropolitan Buildingista. Vinkki turisteille: sisäänpääsy ja näköalakerros on yleisölle ilmainen! Lähistöllä on paljon puistoja ja hienoja pilvenpiirtäjiä, joten täältä ylhäältä saa hyviä kuvia.

Kun tonttimaa on kallista, rakennetaan ylöspäin.

Lukuisat pilvenpiirtäjät halkovat Tokion taivasta. Olisi mukavaa asua kattohuoneistossa ja ihastella maisemia kotisohvalta.

Niillä jäi vissiin jostain muusta projektista palkkeja yli ja joku arkkitehti sai ilmeisesti idean että voihan niistä tehdä koristeruudukon...

Mikä tuo ympyränmuotoinen juttu katolla on? Helikopterin laskeutumispaikka?

Japanissa on nyt kovassa muodissa Tapioca-kuplatee. Se ei tarkoita, että teessä olisi hiilihappoja, vaan "kuplat" ovat karkkeja: teen sekaan nakellaan pallonmuotoisia viinikumikarkkeja, jotka uppoavat pohjalle. Paksu pilli on juuri niin paksu, että imettäessä karkit mahtuvat livahtamaan pillin läpi suuhun. Teetä on useita makuja ja siihen on voitu sekoittaa esim. maitoa, hedelmämehua, jäitä, jäätelöä tms.

Näiden kuvien myötä on aika jälleen päättää seikkailuni Nousevan Auringon Maassa. Japani tekee aina vaikutuksen omaperäisyydellään, turvallisuudellaan, kohteliaisuudellaan, ruokakulttuurillaan ja nähtävyyksillään. Parasta ovat ihanat ihmiset, joihin olen saanut tutustua. Kiitos heille, etenkin pomolleni joka on lukuisia kertoja vienyt paikkoihin joihin en olisi osannut hakeutua. Kiitos yleensäkin japanilaisille, jotka pitävät omaleimaista ja upeaa kulttuuriaan yhä arvossa ja pitävät sen japanilaisena. Japani on täynnä sekä menneen että modernin maailman ihmeitä. Suosittelen lukijoillenikin vierailua näillä mystisillä, kiehtovilla Nipponin saarilla.

Näkemisiin jälleen, Japani! Näemme kun aika taas koittaa!

Lopputerveisin,
Ulkomaan Gaijin

Telttaretkellä

Pomoni ja eräs työkaverini olivat puhuneet että haluaisivat viedä minut grillaamaan joen rantaan. Järjestelyssä oli omat hankaluutensa, kun päivän piti sopia kaikille kolmelle ja sään piti olla kaunis. Tilaisuus koitti viime keskiviikkona.

Tapaamispaikaksi sovittiin työkaverin kodin piha klo 16. Poljin fillarillani paikalle sovittuun aikaan. Hämmästyin kuinka paljon tavaraa heillä oli: vedettävä nelipyöräinen kuljetusvaunu kukkuroillaan, pienempi kaksipyöräinen täynnä, ja lisäksi vielä käsissä muovipusseja. Jätin fillarin talon nurkalle, koska sitä olisi mahdoton ottaa noiden kantamusten kanssa mukaan. Sovimme kuka raahaa mitäkin ja tuumasta toimeen. Itselleni lankesi pienempi kärry ja kaksi muovipussia. Kärry oli niin täynnä, että se keikkui välillä. Piti vetää varovasti.


Ähkimisen ja hikoilun säestämänä pääsimme joen rantaan. Hirose-joen uoma on kaksiportainen: suurimman osan vuotta se virtaa matalaa pääuomaa pitkin muutaman kymmenen metrin levyisenä. Tulva-aikoina kuitenkin vettä tulee niin runsaasti, että se nousee toiselle portaalle muodostaen leveän, vuolaan joen. Muuna aikana tulvaporras kasvaa kauniin vihreää nurmea, joka on suosittua lenkkeily- ja retkeilyaluetta.







Yksi kolmaskin kaveri tuli vielä vaivihkaa morjestamaan meitä siihen, mutta hän ei tällä kertaa ehtinyt jäädä grillailemaan. Oli kuitenkin mukavaa nähdä häntäkin, sillä tiesin että seuraava tilaisuus tapaamiseen voi olla vuosien päässä.

Sitten ei muuta kuin kärryt auki. Hämmästyin suuresti, kun jätkät olivat laittaneet homman oikein isolle vaihteelle: ei kyse ollut vain grillailusta, vaan peräti telttailusta! Ensimmäiseksi kokosimme toisesta kankaasta hieman laavumaisen tuulensuojan. Sen jälkeen seurasi hieman aivopähkäilyä, kun kokosimme kupoliteltan etusuojuksineen. Sitten taitettava retkipöytä, kaasugrillin aluspöytä, savustuspöntön valmistelua ja muuta pienempää tavaran purkua. Lopuksi meillä oli vielä kolme putkirunkoista lepolassia, jotta olisi mukava loikoilla. Melkoiset puitteet! Ja minä kun odotin vain pallogrilliä ja vähän makkaranpaistoa!


Leirin valmistuttua korkkasimme ja kippistimme kylmät juomat kurkusta alas. Sitten laitettiin savustuspönttö pöhisemään: kolmikerroksisen pöntön pohjalle tuli kaksi isoa palaa jotakin ruskeaa ainetta, joka sytytettiin tohottimella. Palaset alkoivat hiljaa kyteä ja savuttaa. Toiseen ja kolmanteen kerrokseen tuli ritilöiden päälle lihapaloja, sipsejä, keitettyjä kananmunia, juustoa ja nakkeja. Ensi kertaa näin sipsejä ja kananmunia savustettavan! Pomon vaimo ja vauvelikin tulivat paikalle. Vaimo kiitti minua tuliaiseksi tuomastani Fazerin marmeladikuularasiasta.





Savustuspöntön tehdessä työtään me otimme rennosti. Loikoilimme lepolasseilla laavun alla, katselimme joenrannan maisemia ja turisimme niitä näitä. Aurinko laskeutui läheisen vaaran taakse. Pimeä toi tullessaan mukavan iltatuulen. Oli kerrassaan ihanan rauhallista ja mukavaa -ja ympärillä silti miljoonan ihmisen suurkaupunki! Jos läheisellä sillalla kulkevien autojen huminan olisi voinut vaientaa, olisi voinut kuvitella olevansa jossain luonnon helmassa. Torkahdin hetkeksi.

Havahduin, kun pomo huikkasi että nyt aletaan tehdä ruokaa! Siirryimme siis savustuspöntön ja grillin ääreen. Pönttö avattiin ja sieltä poimittiin pöydälle aiemmin mainitsemani herkut. Ei muuta kuin uusi tölkki ruokajuomaa auki ja nautiskelemaan. Voin suositella savustettuja sipsejä täydellä sydämellä, ne olivat herkullisia! Samoin kaikki muukin! Samalla kun napsimme herkkupaloja suuhun, työkaveri laittoi kaasugrillin päälle piskuisen valurautapannun ja kaatoi runsaasti oliiviöljyä sen päälle. Öljyn sekaan hän kaatoi maustepussin ja sekoitteli. Sitten hän sytytti grillin ja odotti hetken aikaa öljyn kuumenemista. Kuplivan öljyn sekaan nakeltiin pilkottuja sieniä ja paprikanpalasia. Pari-kolme minuuttia ne saivat kiehua öljyssä. Sitten vain syömäpuikot käteen ja noukkimaan herkkuja suoraan pannulta. NAM! Mausteinen oliiviöljy oli tunkeutunut sienten ja paprikoiden hedelmälihaan ja kypsyttänyt niitä mukavan makuisiksi. Eikä se siihen loppunut: seuraavaksi pomo aukaisi pussillisen mereneläviä (katkarapuja, simpukoita ja kalmarinpalasia) ja kaatoi pussin sisällön pannuun. Muutaman minuutin kuluttua aivan ihanat meriherkut olivat syömäkelpoisia. Vaikka grilli sammutettiinkin, pannulla edelleen muhivat herkkupalat vain paranivat koko ajan uiskennellessaan mausteöljyssä samalla kun söimme. Ateria siis vain parani loppua kohden. Viimeiset palat olivat aivan läpeensä herkullisia. Otimme pehmeää ranskanleipää ja kastoimme paloja mausteöljyyn. Työkaveri kertoi, että tämä oliiviöljyssä paistaminen oli kuulemma espanjalainen resepti. Täytyy kokeilla Suomessakin.




Seuraavana ruokana oli lämpimiä voileipiä. Työkaveri paistoi kaasugrillillä paahtoleipiä, joiden välissä oli juustoa, salaattia, jauhelihapihvi ja saksalaista lihakastiketta. Täysosuma taas.


Lisäruokana meillä oli vielä odenia, eli japanilaista hieman siskonmakkarakeittoa muistuttavaa keittoa. Syviltä lautasilta syötiin soppaa, jossa ui keitettyjä juureksia ja jotakin oudonmakuista kalamakkaraa. Ähky oli kyllä kunnioitettava tämän jälkeen.

Loppuillasta lähinnä otimme rennosti. Pomon vaimo lähti kotiin viemään vauvaa nukkumaan. Me jäimme äijäporukalla vielä viettämään mukavaa kesäiltaa. Yhdentoista jälkeen illalla purimme leirin, raahasimme tavarat takaisin työkaverin asunnolle ja ostimme vielä automaatista meloni-vanilja-limpparit. Vähän aikaa vielä juttelimme pihalla niitä näitä. Totesin, että jos he tulevat joskus käymään Suomessa, vien heidät kokemaan suomalaista grillausta. Saas nähdä, ehkä vielä jonain päivänä...

Retkeilyterveisin,
Ulkomaan Gaijin