lauantai 29. syyskuuta 2018

Kylmää kahvia ja neljä litraa viinaa

Automaateista ja 24h-kaupoista saa erilaisia juomia isolla valikoimalla ja suomalaisittain edulliseen hintaan. Juoma-automaatteja tuntuu olevan melkein kaikkialla. Pelkästään työmatkallani näen katujen varrella vähän väliä automaatin. Ilmeisesti ne ovat suosittuja, kun niitä kerran kannattaa pitää yllä. Suomessahan tällaisia ei yleensä kadunvarsilla näe, koska ne murjotaan hajalle ja rosvotaan puhtaaksi. Kerta toisensa jälkeen ihmettelen japanilaisten rehellisyyttä ja toisten omaisuuden kunnioittamista.



Tarjolla on limpparia, sokeritonta limpparia, energiajuomia, vissyjä, mehuja, urheilujuomia ja calpis-maitojuomia. Mikäpä ettei. Suomalaiselle tulee yllätyksenä, että niistä saa myös teetä ja kahvia, sekä kuumana että kylmänä.

Kyllä! Uskokaa tai älkää, japanilaiset juovat sekä kahvia että teetä myös kylmänä. Juttelin asiasta hiljattain pomoni kanssa. Hän kertoi itsekin juovansa molempia, sekä kuumana että kylmänä. Se on ihan tavallista. Kun kerroin että Suomessa kukaan ei juo niitä kylmänä, pomo oli todella hämmästynyt! Eniten häntä tuntui ihmetyttävän se, että suomalaiset juovat kahvinsa ja teensä kuumana jopa kesäisin! Pieniä arkipäivän kulttuurieroja. (Toki jääteetä Suomessakin on, mutta sitä juo vielä suhteellisen harvat ihmiset, ja se on niin makeaa että mielestäni se on lähempänä mehuja kuin teetä.)

Kuten sanottua, täällä teetä ja kahvia on siis tarjolla ihan joka paikassa, vieläpä useita eri vaihtoehtoja. Japani tunnetaan länsimaissa erityisesti vihreästä teestä, mutta kyllä täällä juodaan kaikenlaisia teelaatuja. Mustaa, vihreää, oolongia, hedelmäteetä, jääteetä jne. Monista automaateista ja 24h-kaupoista niitä voi ostaa kuumanakin. Itse olen koettanut K:n kannustamana tällä reissulla opetella juomaan kylmää teetä. Se oli aluksi vaikeaa, koska kylmä tee on suomalaiseen suuhun pahanmakuista, mutta löysin lopulta jonkun suht siedettävän maun, jota koetin ryystää ruokajuomana. Temppu tepsi, ja olen hiljalleen alkanut päästä kylmän teen makuun.

Pari päivää sitten kävin illalla lähikaupassa ostaakseni seuraavan päivän eväät. Olin selvästi jo liian väsynyt keskittyäkseni kunnolla. Teehyllyn ääressä katselin hajamielisenä valikoimaa ja hoksasin 0,93 l pullon mustaa teetä. No sehän oli litrahinnaltaan edullinen, joten ei muuta kuin pullo kainaloon.

Seuraavana päivänä laitoin brunssia ja menin ruuan ääreen em. pullo mukanani. Korkki auki ja reipas huikka suun täydeltä virkistävää kylmää mustaa teetä...tai niin ainakin luulin. Sekunnin murto-osassa koko suu tuntui olevan maailman kitkerimmän ja pahimman maun karmeassa infernossa. En pystynyt nielemään. Tuskan keskeltä aivot onnistuivat väläyttämään karmean totuuden: TÄMÄ ON KAHVIA!!! Nopealla loikalla olin tiskialtaan yläpuolella yökkimässä kuvottavaa mustaa kitkeröjuomaa pois suustani. Yäh. Vesi sai toimia sekä suun puhdistajana että ruokajuomana sillä kertaa. Ruuan ääressä katsoin pulloa ja juu, kyllähän siinä kahvista puhutaan. Osaan toki lukea tavumerkkejä, mutta olin ilmeisesti kaupassa liian väsynyt ajattelemaan. Ei tuota myrkkyä K:kaan juonut, joten viemäriin vaan. Onneksi rahallinen menetys oli vain vähän päälle euron. Sattuuhan sitä.

Tässä se mokoma pullo on. Minä kun luulin sen olevan mustaa teetä mutta joo, kyllähän siinä tavumerkeillä lukee ihan selvästi kahvia nyt kun tarkemmin jaksoi katsoa.

Lähikaupan juomahyllyn alarivissä näkyy erehdykseni. Vasemmalta ensimmäiset viisi ovat teetä, välissä vettä, sitten taas teetä, sitten kokista ja oikeanpuolimmaiset noita isoja kahvipulloja.

Kun nyt kerran kaupassa tuli käytyä, otin ihan teitä varten jälleen kuvakavalkadin. Tällä kertaa aiheena on se, millaisia erilaisia juomia lähikaupastamme löytää. Tehkääpä hyvin:

Piiiitkä rivi juomavalikoimaa. Ja tämä on vain pieni lähikauppa!

Meille tuttua kokista löytyy monenkokoisissa pulloissa. Tässä minipullo.

Täällä tuntuu olevan muodissa vitaminoidut limpparit. Ainakin tämä C-vitamiinijuoma oli hyvänmakuistakin.


Kaksi suosikkiani jo aiemmilta reissuilta: Aquarius ja Pocari Sweat. Ne ovat eräänlaisia urheilu- ja nestetasapainojuomia, jotka sisältävät runsaasti erilaisia ioneja. Loistavia hellepäivän hikoiluun.


Teetä. Teetä. Teetä. Teetä ja vielä lisää teetä. Eikä tässä ole edes kaikki.


Haluatko maitoa teehesi? Mitäs sitä suotta itse lisäämään, kun valmistaja tekee sen jo puolestasi.

Kevyeen kahvinhimoon auttaa vaikkapa tällainen pikkutölkillinen DyDo Blendiä.

Jos kahvihammasta kolottaa pahemmin, niin tässä on sitten tosi iso tölkki Wondaa.

Kahvia saa myös litran purkeissa, jos et pelkää närästystä.

Litran purkeissa saa myös meille tuttua Liptonia.

Toisessa hyllyssä on mehuja, maitoja, kaakaoita, jugurtteja, vanukkaita, ja vielä lisää kahvia ja teetä.

Maitovalikoima on suomalaiselle varsin vähäinen, sillä maitotuotteet eivät kuulu japanilaiseen keittiökulttuuriin. Kaikki on laktoositonta, sillä aasialaiset ovat laktoosi-intolerantikkoja.

Täältähän löytyy Van Houtenin kaakaota 4,3dl tölkissä!

Tämä ei olekaan kylmähylly, vaan kuumahylly josta löytyy lämpöistä teetä ja kahvia.


Kolme Japanin suosituinta olutta: Kirin, Sapporo ja Asahi.

Erilaisia siidereitä ja lonkeroita löytyy monia makuja ja eri alkoholipitoisuuksia. Vasemmassa tölkissä 9% alkoholia, oikealla vain 3% ja näiden väliltä kaikenlaisia.

Tämä juoma on nimeltään umeshu. Se on japaninaprikooseista tehtyä hedelmälikööriä, jonka seassa uiskentelee muutama japaninaprikoosi. Umeshua ei valmisteta käyttämällä, vaan uuttamalla. Se sisältää 10-15% alkoholia ja sitä saa myös valmistaa kotona omaan käyttöön.

Jos tahdotte rankempaa tavaraa, niin tässä on sitten varsinainen viinahylly. Kyllä näillä pitäisi jo saada pönttö sekaisin. Japanissa ei ole Alkon kaltaista valtion viinamonopolia eikä rajoitettuja kellonaikoja, vaan kaupat saavat myydä alkoholijuomia vapaasti läpi vuorokauden. Tämä meidän kauppamme on vain pieni lähikauppa ja silti valikoima on näin runsas. Erilaisia viinejä, liköörejä, viskejä ja kirkkaita löytyy sekä kotimaisia että ulkomaisia, ja useita eri hinta- ja laatuluokkia. Täysi-ikäisyyden raja on täällä 20 vuotta, eli sitä nuoremmat eivät saa ostaa alkoholia tai tupakkaa.

Pikku lasipullo n. 13% sakea. Hinta sata jeniä. Kuvitelkaa, että Suomesta saisi alkoholiannoksen 75-80 sentillä! Kuinka kävisi kansanterveyden?

Oikein kovaan ja ankaraan viinanhimoon auttaa käsittämätön NELJÄN LITRAN MUOVITONKKA 25% KIRKASTA VIINAA. Hinta 14 euroa. Olen sanaton. Suomalaisia tikahtuisi yliannostukseen valtavat määrät jos saisivat tätä käsiinsä.

Mitäs nämä pienet lääkepullon näköiset ovat? Ei, eivät ne ole lääkkeitä. Niissä on vahvoja energia- ja vitamiinijuomia. Alimmalta hyllyltä löytyy myös tavanomaisia energiajuomatölkkejä, kuten Red Bullia.

Jos mieleistä kahvia ei löytynyt hyllyiltä, voit ostaa kassalta kuuman kupposen tuoretta kahvia. Saako olla espressoa, lattea tai americanoa? Palvelu pelaa.

Calpis! Tämä on jännä virvoitusjuoma, jonka tärkein valmistusaine on maitojauhe. Se maistuu hieman vaniljaiselle jugurtille. Yksi tunnusomaisimpia japanilaisia virvoitusjuomia ja on melkein sata vuotta vanha tuotemerkki! Herkullista, mutta vaikea löytää muualta kuin Japanista.

Tässä toinen erittäin japanilainen ikoni, melon soda. Tämä ihana herkkujuoma on ehdoton suosikkini. Melonilimpparia parempaa ei olekaan. Suosittelen ilman muuta ketä tahansa maistamaan, jos käytte Japanissa. Vahinko vain, että tätä on lähes mahdoton löytää Japanin ulkopuolelta. Hartwallille vinkki: aloittakaa tämän valmistus Suomessa!

Painonhallinnan takia sokerilimsoja ei kannata jatkuvasti ryystää. Harmi kyllä Japanissa ei ole hyvää valikoimaa sokerittomia limppareita, mutta aina jotain löytyy. Tässä pari (tyhjäksi juotua) pulloa Lemon Squashia ja Mets Colaa. Useimmat teet ovat onnekseni sokeroimattomia, joten olen siirtymässä niihin.
Ensimmäinen juoma-automaatti on muutaman kymmenen metrin päässä talostamme. Ylhäällä kahvia. Keskellä teetä, limua, urheilujuomia ja vettä. Alhaalla energiajuomia.

Edellisen vieressä on heti toinen. Ylhäällä kokista ja vissyä. Keskellä teetä, makuvesiä ja energiajuomia. Alhaalla kahvia.

Vain sata metriä lisää, niin valikoima lisääntyy. Ylhäällä teetä, vitamiinijuomaa, urheilujuomia, limsaa ja calpista. Keskellä kahvia, urheilujuomia, energiajuomia ja calpista. Alhaalla kahvia, vitamiinijuomia ja melonilimsaa.


Siinä oli jos jonkinmoista sorttia, mitä Japanista saattaa ihan pienestä lähikaupasta ja automaateista löytyä. Tämäkin on kovin puutteellinen lista, sillä kun mennään tuonne kahviloihin, ravintoloihin ja isompiin marketteihin, erilaisten juomien ja sekoitusten määrä nousee vielä paljon korkeammalle. Hienoja kahveja, huippulaatuista teetä, mehuja puristettuna tuoreista hedelmistä, ginger alea, premium-olutta, yrttijuomia jne. jne. jne... No okei, Jaffaa tai Karjalaa ei ole vielä tullut vastaan. Juomisterveisin,

Ulkomaan Gaijin

2 kommenttia:

  1. Ymmärrän täysin reaktion kahviin.

    K:n reaktiota siihen sen sijaan en ymmärrä, luulin että K saa alas ihan mitä tahansa ;)

    VastaaPoista
  2. a)Tuosta automaattikulttuurista joutaa olla kateellinen. Niillä on kaikkea kivaa

    b)Tulleehan sitä joskus itsekin tempaistua kylmät kahvit. En ymmärrä miksi suomalaisten pitää saada se sumppinsa aina kuumana. Turpavärkki vaan palaa.

    VastaaPoista